Boeklancering Florence 2.0

Over het ontstaan van ons beroep en de opleiding

Met trots presenteren wij: Florence 2.0, een publicatie over de totstandkoming van het verpleegkundig specialisme én de opleiding GGZ-VS, want die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

 

Florence 2.0 is een uitgave van GGZ-VS over de totstandkoming van het beroep verpleegkundig specialist ggz en de opleiding GGZ-VS. Het boek vertelt het verhaal chronologisch in zeven hoofdstukken, aan de hand van historisch beeld, een graphic novel en een tijdlijn met belangrijke historische gebeurtenissen.

Het afgelopen jaar hebben we met een team gewerkt aan de publicatie Florence 2.0. De plannen om onze geschiedenis te documenteren, begonnen bescheiden met een eerste gesprek met historicus Cecile aan de Stegge. Zij dook in de archieven en friste onze geheugens op: steeds meer verhalen kwamen naar boven. En met elk stukje geschiedenis dat op tafel belandde, nam ons enthousiasme toe om er een echt boek van te maken.

 

Aan de hand van talloze rapporten, notities, notulen, artikelen en interviews met initiatiefnemers, voortrekkers, visionairs en pioniers van het eerste uur reconstrueerden Cecile aan de Stegge en journalist Stephanie Bakker onze ontstaansgeschiedenis.

De opleiding Geestelijke Gezondheidszorg Verpleegkundig Specialist is niet uit de lucht komen vallen. Het is ook niet bedacht aan een tekentafel. Het was de tijdsgeest, de samenloop van omstandigheden en de wil van velen.

 

In het boek kijken we terug op de totstandkoming van de opleiding en het beroep verpleegkundig specialisme ggz. Een ontstaansgeschiedenis die leest als een spannende vertelling; met voorstanders, vijanden, overwinningen en tegenslagen. En met een happy end, want de gewaardeerde, lieve zuster van weleer heeft zich in een halve eeuw ontwikkeld tot een zelfstandig bevoegd behandelaar en een gerespecteerd professional met een eigen deskundigheidsgebied.

 

Benieuwd geworden naar het verhaal? Voor 15 euro inclusief verzendkosten sturen we het boek naar je op. Je kunt het boek via email bestellen: info@ggzvs.nl.