De opleiding GGZ-VS is topsport

Zorgen voor jezelf

Verpleegkundig specialisten ggz werken samen met de patiënt aan het versterken van diens weerstandsvermogen en veerkracht. En herstel als de balans werd verstoord. Ook als de verpleegkundig specialist ggz in opleiding is. Wie aan de balansherstel van andere werkt, moet ook zorgen voor een gezonde eigen balans, het versterken van het eigen weerstandsvermogen en zorgen voor veerkracht. Daar leggen wij de eerste lesdag na het zomerreces de focus op.

fotografie: Inge Hondebrink
fotografie: Inge Hondebrink
fotografie: Inge Hondebrink
fotografie: Inge Hondebrink
fotografie: Inge Hondebrink
fotografie: Inge Hondebrink
fotografie: Inge Hondebrink
fotografie: Inge Hondebrink
fotografie: Inge Hondebrink

Dit jaar hebben wij daarbij de hulp ingeroepen van Marit Bouwmeester, olympisch kampioen zeilen. Maar liefst drie driemaal nam zij deel aan de Olympische Spelen. Ze won achtereenvolgens zilver, goud en brons. Hoe blijft een atlete van dit formaat in balans, hoe presteert ze onder zware druk en extreme omstandigheden, hoe werkt ze aan haar fysieke, maar vooral ook mentale conditie. En hoe verwerkt ze het als het goud haar door de vingers is geglipt, en hoe wapent ze zich tegen sociale media die vooral op kwetsbare momenten graag het zetje de verkeerde kant uit geven.

 

Op heel openhartige en spontane wijze deelde Marit haar sportieve uitdagingen en mentale strategieën met ons. Het verschil tussen zilver en goud wordt volgens Marit niet bepaald door zeilkunst en -kunde, maar door mentale kracht. Ze leerde ons haar strategieën en trucjes. Mensen of sociale media die je zo lekker onderuit kunnen halen bijvoorbeeld … ‘Energy suckers’, aldus de levenslustige Marit. Block ze, bij voorkeur fysiek, maar als dat niet kan mentaal. Rode draad was toch wel het woord autonomie. Door cognities, trainen, kennis en weten kom je tot zilver. Maar door echt in jezelf te geloven, je eigenwaarde en autonomie, kan je goud halen. Zowel op de olympische spelen als in de liefde.

Na de wijze lessen van Marit maakten wij gebruik van een gezonde lunch en konden we onze metabolistische leeftijd, BMI en andere indicatoren van fysieke gezondheid laten meten. In de middag konden we uit een vijftal workshops kiezen om ons te verdiepen in:

1.       Slaap: Kennis, inspiratie en praktische tools over slapen en goed slapen.

2.       Ademwerk: (hoe) werkt dat echt? Ervaren en kennis over ademhalen, ontspannen en zelf je stress systeem kalmeren.

3.       Blijven Bewegen: wat voor bodytype ben jij? Je hebt weinig tijd maar wil wel bewegen. Wat past dan het beste bij jou? Informatie over bewegen en praktische oefeningen voor thuis.

4.       Bewust (even) mopperen: mopperen, waarom doen we dat en hoe werkt dat? Hoe krijg je energie van mopperen. Vooral leuk!

5.       Eet je fit: Krachtvoer, wat geeft jou energie en houdt je stevig op de been? Laatste inzichten en ruimte voor je vragen over gezond eten.

 

Met dank aan Sonja van Hamersveld en workshopdocenten voor de organisatie van deze dag.